Kontakt os på tlf. 38 74 31 03

Lumbal spinalstenose (forsnævring i lænden)

lumbal spinalstenose illustreret med hænder på ryg

Forsnævring i lænden kaldes ”lumbal stenose” i fagsproget. ”Lumbal” betyder at det er i lænden det foregår, ”stenose” at der er tale om en forsnævring.
Rygsøjlen består af en række hvirvler, der er forbundet 2 og 2. Foran med en bruskskive (diskus), bagtil med to led (facet-led). Dette system giver mulighed for en god blanding af affjedring, bevægelighed og stabilitet i ryggen.

Hvad er lumbal spinalstenose (spinal stenose)?

I midten af ryggen ligger en kanal som rygmarven ligger i. Mellem hvirvlerne er der på hver side en kanal, hvor der løber en nerve igennem. Det er i disse kanaler der kan ske en forsnævring, der kan medføre tryk på nerverne. Det er denne forsnævring som er årsagen til lumbal spinalstenose (spinal stenose).

spinat stenose forsnævring af nervekanalen

Lumbal spinalstenose (spinal stenose) skyldes altså slid og forkalkning i ryggen. Forkalkningen sætter sig omkring nervekanalen, således at denne forsnævres. På samme måde som der opstår et lag af forkalkning i vores kaffemaskine og elkedel. Den gode nyhed er, at hullet til nerven i forvejen er ekstra stort, og kan som regel godt tåle at blive lidt forsnævret af forkalkning. Nerven har stadig fri passage. Men hvis der samtidig opstår spændinger i muskler og led omkring hullet til nerven, så kan det hul blive “vredet”, så passagen bliver endnu mindre og nu er der for lidt plads til nerven. I dette tilfælde kan den kiropraktiske behandling fjerne eller lindre lumbal spinalstenose symptomerne.

Lumbal spinalstenose symptomer

Hvad er symptomerne på spinalstenose? Som regel er de tydeligste symptomer svaghed, træthedsfornemmelse eller føleforstyrrelser i benene, som er udløst af gang. Spinalstenose bensymptomer forsvinder typisk efter et kort hvil, så kan man igen gå et stykke tid. Nogle gange optræder bensymptomerne kun i den ene side. Tit er der også lændesmerter.
Hvis spinalstenose symptomerne er påvirket af, hvilken stilling man er i, forværres de normalt ved bagoverbøjning. Det er derfor, mennesker med forsnævring i lænden oftest går med let bøjede knæ og let foroverbøjet ryg. Det giver nemlig bedst plads mellem hvirvlerne.

Lumbal spinalstenose symptomerne kan være helt identiske med de symptomer der ses ved forkalkning af blodkarrene ned i benene. Dette syndrom kaldes “vindueskigger syndrom” på grund af folk får ondt ved gang og er nødsaget til at stoppe op (“kigge på vinduer”) for at få smerterne til at forsvinde. Det samme gælder for folk der har lumbal spinalstenose (spinal stenose). En måde at kende forskel på, om du har lumbal spinalstenose (spinal stenose) eller forkalkning af blodkar i benene er ved at tage en cykeltur. Hvis dine bensmerter ikke provokeres af at cykle, så har du sandsynligvis lumbal spinalstenose (spinal stenose). Hvis du har forkalkning af blodkar i benene, så vil cykelturen forværre dine bensmerter på grund af, at der ikke kommer nok blod til musklerne i benene.

Please accept statistikker, markedsføring cookies to watch this video.

Lumbal spinalstenose øvelser

Lumbal spinalstenose symptomer kan ofte fjernes eller mindskes ved brug af lumbal spinalstenose øvelser. Disse øvelser kan inddeles i to grupper:

  1. Øvelser som skaber plads til nerverne i ryggen
  2. Styrke af ryg- og mavemuskulatur

De generelle anbefalinger omkring træning og lumbal spinalstenose går på at styrke ryg- og mavemuskulatur. Derudover forsøger man at skabe plads til nerverne i ryggen ved at lave øvelser hvor ryggen krummes sammen. Når ryggen krummes sammen (foroverbøjning) øges pladsen til nerverne og når ryggen krummes bagover (bagoverbøjning) mindskes pladsen til nerverne. En god lumbal spinal stenose øvelse er derfor at ligge på ryggen og presse begge knæ op mod brystet 10 gange. Denne øvelse kan med fordel gentages flere gange dagligt.

Hvorfor får man lumbal spinalstenose?

Lumbal spinalstenose (spinal stenose) rammer typisk den ældre del af befolkningen og oftest i forbindelse med slid. Så kan der hos nogle komme en fortykkelse af vævet omkring kanalerne og dermed bliver der dårligere plads til nerverne og de kan blive trykkede og irriterede. Fortykkelsen kan f.eks. ske i leddene (facet-leddene), i ledbåndene eller i forbindelse med en udposning i bruskskiven mellem hvirvlerne (diskus).

Undersøgelse for lumbal spinalstenose

Forværring ved bagoverbøjning og gang er typisk. Blodprøver er normale. Kredsløbsforstyrrelser i benene kan give symptomer der ligner lumbal spinalstenose (spinal stenose), men her generer det også at cykle og der er typisk forandring i fodens puls.
Røntgenundersøgelse vil ofte vise slid, nogle gange kombineret med en hvirvel der er gledet frem eller skævhed med slidforandringer. Pladsforholdene kan vurderes ved myelografi (kontrastvæske), CT- eller MR-skanning.

Behandling af lumbal spinalstenose

I langt de fleste tilfælde kan man behandle lumbal spinalstenose (spinal stenose) uden operation. Det drejer sig om at få led og muskler til at fungere så normalt som muligt, så de forringede pladsforhold generer mindre. Her er kiropraktisk behandling ofte effektiv. Nogle kiropraktorer har behandlingsbrikse, der er bygget specielt til behandling af diskusprolaps og lumbal spinalstenose (”cox-borde”).

Lumbal spinalstenose forløb hos kiropraktor

Behandling af lumbal spinalstenose (spinal stenose) hos kiropraktor giver et særligt højt tilskud fra det offentlige og derfor er egenbetalingen væsentlig mindre.

Forløbet består af en grundig føstegangsundersøgelse, 2 faste opfølgninger og et højt tilskud til de behandlinger, som der er brug for mellem opfølgningerne og i en periode efter den sidste faste opfølgning.

lumbal spinalstenose forløb

Du kan læse mere om lumbal spinalstenose og forløbet her

Spinal stenose operation

I de sværeste tilfælde af lumbal spinalstenose (spinal stenose) vil man, ved operation, fjerne den bageste del af hvirvlerne. Det er den operation vores dronning har været i gennem. Formålet er at forhindre, at en yderligere fortykkelse af knogler og led vil medføre varig beskadigelse af nerver og led. Hos de fleste vil operationen også medføre færre smerter i benene, mens det sjældent vil hjælpe på smerter i lænden.

[/spb_text_block]

Online booking

Online booking

Bestil en tid direkte via vores online formular

Ring på tlf. 38 74 31 03

Ring på tlf. 38 74 31 03

Telefonen er åben mandag-torsdag 8-17 og fredag 8-13.

Her finder du klinikken

Find vej

Med tog eller metro
Klinikken er beliggende 1 minuts gang fra S-togsstationen/metro (Linie C og linie H/metro M1 og M2) i Vanløse.

I bil
Der er mulighed for parkering I Netto’s parkeringshus lige ved siden af klinikken.

Derudover er det også muligt at parkere i Kronens parkeringshus, lige ved siden af Vanløse station.

Bus
Bus 10, 12 og 142 stopper lige ud for klinikken eller ved Vanløse station.

Kontakt os

Kiropraktor|dk Vanløse
Jernbane Alle 34, st
2720 Vanløse

[email protected]

CVR: 35045775

Du er altid velkommen til at lægge en besked på telefonsvareren, hvorefter vi vender tilbage så hurtig som muligt.
I tilfælde af ændret åbningstid vil dette fremgå af vores telefonsvarer.

Spørg vores kiropraktor om netop dine smerter