Kontakt os på tlf. 38 74 31 03

Hold i ryggen

Lumbago – også kaldet hold i ryggen

Lændehold – hvem kender ikke det?

Aldersmæssigt er mennesker mellem 25og 60 år mest udsat for at få lændehold. Undersøgelser har vist, at en lang række faktorer er medvirkende årsager til, at man får ondt i ryggen. De fleste lændehold opstår på grund af arbejdsmæssige forhold, men også, sociale og personlige. Faktorer spiller ind, så som mængden af fysisk aktivitet i fritiden, uddannelse, arbejdsstillinger, køn og. alder.

Hvad øger risikoen?

Man er særligt udsat for rygbelastning , hvis man laver mange gentagne og ensidige bevægelser, arbejder i bøjede og forvredne, stillinger, er udsat for kraftige rystelser og vibrationer under arbejdet eller laver mange tunge løft. Et højt arbejdstempo og, for lidt hvile kan også udvikle skader. Træk og kulde kan nedsætte muskelfunktionen og dermed øge risikoen for lumbago.
Hvis rygmuskulaturen er svag og ryggen overbelastes giver det røget risiko for gradvise og langvarige skader.

Symptomer på lumbago

Hold i lænden opstår ofte i forbindelse med en for stor, fysisk belastning. Symptomerne kan opstå akut eller komme snigende og opleves som en gradvis forværring. Smerten føles i lænden, normalt over korsryggen under bæltestedet, eventuelt udstrålende til den ene, eller begge baller. Hvis smerten, går ned i benet, taler, man om lumbago-iskias.
Ryggen kan også være låst i en foroverbøjet stilling eller til siden – her er der tale om en afværgeholdning fra bevægeapparatets side.

Hvorfor får man ondt?

Det er videnskaben ikke helt sikker på endnu, men man formoder, at smerterne opstår af en eller flere årsager:

  • De små bagerste led (facetleddene) i lænden glider for langt – “låser” i yderstilling og forårsager beskadigelse af vævet omkring leddet.
  • Bruskskiven – diskus – mellem ryghvirvlerne bliver overbelastet og beskadiget.
  • Muskelkrampe i rygmuskelaturen.

 

I sjældne tilfælde kan lændesmerter skyldes sygdom i knoglerne, tumorer, sygdom i indre organer eller andre problemer.

Hvad gør jeg?

Ved akutte smerter af mere end få dages varighed eller gentagne tilbagevendende rygsmerter er det en god idé at kontakte sin kiropraktor. Det er vigtigt at konstatere, hvordan problemet er opstået og har udviklet sig. Lumbagosmerter vil ofte forværres, når man rejser sig fra siddende stilling, mens det at gå eller ligge (men ikke for længe) kan lindre.
Kiropraktoren stiller diagnosen ved at se og føle på ryggen samt foretage supplerende undersøgelser. Hvis der ikke er tale om børn eller gravide, vælger man ofte at røntgenfotografere lænden. De vigtigste grunde hertil er at få oplysninger om eventuelle slid og skævheder i bevægeapparatet, der kan være til hjælp ved behandlingen og samtidig udelukke, at en mere alvorlig sygdom skulle være årsag til lændesmerterne.

Behandling

De fleste videnskabelige undersøgelser peger i dag på kiropraktisk behandling og intensiv dynamisk rygtræning som de mest effektive behandlingsformer.

Online booking

Online booking

Bestil en tid direkte via vores online formular

Ring på tlf. 38 74 31 03

Ring på tlf. 38 74 31 03

Telefonen er åben mandag-torsdag 8-17 og fredag 8-13.

Her finder du klinikken

Find vej

Med tog eller metro
Klinikken er beliggende 1 minuts gang fra S-togsstationen/metro (Linie C og linie H/metro M1 og M2) i Vanløse.

I bil
Der er mulighed for parkering I Netto’s parkeringshus lige ved siden af klinikken. Det er tilladt at holde  1 timer gratis, men husk at stille p-skiven.

Derudover er det også muligt at parkere i Kronens parkeringshus, lige ved siden af Vanløse station. Der er tilladt at holde gratis i 2 timer, men husk at stille p-skiven.

Bus
Bus 10, 12 og 142 stopper lige ud for klinikken eller ved Vanløse station.

Kontakt os

Kiropraktor|dk Vanløse
Jernbane Alle 34, st
2720 Vanløse

[email protected]

CVR: 35045775

Du er altid velkommen til at lægge en besked på telefonsvareren, hvorefter vi vender tilbage så hurtig som muligt.
I tilfælde af ændret åbningstid vil dette fremgå af vores telefonsvarer.

Spørg vores kiropraktor om netop dine smerter