Kontakt os på tlf. 38 74 31 03

Hovedpine

Vidste du at…

8 ud af 10 personer har oplevet at have hovedpine i løbet af det sidste år?

Blandt børn under 7 år har 40 % oplevet at have hovedpine?

Blandt børn under 15 har 75 % oplevet at have hovedpine?

Hovedpine er årsagen til 20 % af det samlede sygefravær på det danske arbejdsmarked?

Døjer du med hovedpine? Så er du helt sikkert ikke den eneste. Vi har næsten alle prøvet det i større eller mindre grad og vi ved hvor invaliderende det kan være. Hovedpine kan opleves som enkeltstående tilfælde som går over af sig selv, men det kan også være en tilbagevendende tilstand. Hvis man døjer med hovedpine, uanset karakteren heraf, er det en god ide at få det undersøgt. Langt de fleste hovedpiner er ufarlige og de kan oftest afhjælpes, alt efter hvilken type hovedpine der er tale om.

Man inddeler hovedpiner i

Primære hovedpinetyper, hvor der ikke er kan påvises underliggende årsag til hovedpinen, herunder bl.a.

  • Spændingshovedpine
  • Migræne
  • Klyngehovedpine (Hortons hovedpine)

Sekundære hovedpinetyper, hvor der oftest kan påvises underliggende årsag til hovedpinen, herunder bl.a.

  • Cervikogen hovedpine
  • Medicinoverforbrugshovedpine

Der findes også andre typer af hovedpine, men ovenstående er nogle af de hyppigste former.

Kan du genkende din hovedpine?

Spændingshovedpine: Spændingshovedpine er karakteriseret ved en pressende, trykkende smerte af let til moderat intensitet, der som regel sidder i begge sider af hovedet. Hovedpinen kan vare fra 30 minutter til 7 dage. Hovedpinen forværres som regel IKKE ved fysisk aktivitet og man oplever som regel IKKE ledsagende symptomer, som f.eks. kvalme og opkastninger. Man skelner desuden mellem en episodisk form og en kronisk form, alt efter hvor hyppigt man oplever hovedpinen. Migræne: Man kan have migræne med eller uden aura. 

Aura er syns-, føle- eller taleforstyrrelser. Hovedpinen kommer i anfald af 4-72 timer og smerten er ofte ensidig, dunkende og af moderat til svær intensitet. Smerten forværres ved fysisk aktivitet og man kan opleve kvalme og opkastning i forbindelse med hovedpinen, samt lys- og lydoverfølsomhed.

Klyngehovedpine (Hortons hovedpine): Hovedpinen kommer som anfald, i såkaldte klynger, og et anfald varer typisk 4-12 uger. Imellem anfaldene er der symptomfrie perioder af varierende længde, der kan vare fra uger til år. Smerten sidder som regel bag, omkring, over det ene øje eller omkring den ene tinding og er som regel af voldsom brændende og borende karakter. Smerten varer typisk 45-90 minutter og kan optræde flere gange i døgnet. Smerterne ledsages af en række symptomer, i samme side som smerten sidder. Disse symptomer indebærer næseflåd, tåreflåd, pupilkonstriktion (små pupiller), hængende øjenlåg eller hævet øjenlåg.

Cervikogen hovedpine: Hovedpinen er opstået i tidsmæssig sammenhæng med debut af nakkesymptomer, som f.eks. nakkesmerter eller nedsat bevægelighed i nakken. Hovedpinen kan provokeres ved at trykke på nakkens muskler eller ved bestemte nakkebevægelser. Oftest afhjælpes hovedpinen, ved ophør af nakkesymptomer.

Medicinoverforbrugshovedpine: Hovedpinen er tiltagende over uger til måneder og minder om spændingshovedpine iblandet hyppige anfald med stærkere, migræne-lignende anfald. Man skal have haft hovedpine mindst 15 dage pr. måned igennem 3 måneder, for at klassificere det som medicinoverforbrugshovedpine. Derudover kræver det et regelmæssigt overforbrug af smertestillende gennem mere end 3 måneder. Man kan godt lide af flere hovedpinetyper på samme tid og ovenstående er blot de typiske karaktertræk.  

Hvordan kan kiropraktoren hjælpe?

Når du henvender dig til os med hovedpine, vil vi gennem en grundig samtale og undersøgelse, finde ud af hvilken type hovedpine, du formentlig har. Det er vigtigt at vide hvilken type der er tale om, da det har betydning for hvilken behandling der kan tilbydes.

Migræne

Hvis du døjer med migræne, skal den primære behandling varetages af din egen læge eller en neurolog. Hvis du samtidig med migræne, døjer med spændings- eller cervikogen hovedpine, kan den primære behandling suppleres med manuel behandling hos kiropraktoren, herunder manipulationsbehandling. Der er begrænset med forskning på området, men på baggrund af den nuværende evidens tyder meget på, at manipulationsbehandling har en positiv effekt på hyppigheden og intensiteten af migræneanfaldene, som supplement til den primære behandling.

Spændingshovedpine

Ved spændingshovedpine har det vist sig at have den bedste effekt når evt. nakke-manipulation kombineres med behandling af musklerne i området. Her kan manipulation altså ikke stå alene. Ydermere kan der være gavn af træning med fokus på nakke- og skuldre, samt ergonomisk rådgivning. Rådgivningen vil altid blive tilrettelagt, så den er tilpasset den enkelte patient.

Cervikogen hovedpine

Når det gælder den cervikogene hovedpine, har kiropraktoren fokus på dysfunktioner i nakken. Behandlingen består her af manipulation, behandling af musklerne i området samt øvelser. Det er her den kiropraktiske behandling ofte har stor effekt og helt fjerner kroniske hovedpiner som har varet i årevis.

Medicinoverforbrugshovedpine

Hvis din hovedpine skyldes et overforbrug af smertestillende, består behandlingen af omgående at stoppe med at indtage den smertestillende medicin. Hvis man har haft et længerevarende forbrug af stærke smertestillende, anbefales det at stoppe i samarbejde med egen læge, da der kan forekomme bivirkninger ved pludseligt stop. Såfremt der er tale om simpelt smertestillende håndkøbsmedicin, såsom Panodil eller Ipren, er der ikke nødvendigvis behov for at involvere din læge. 

Ved den mindste tvivl eller hvis du ønsker hjælp til at stoppe, anbefales det dog at kontakte din egen læge. Generelt virker kiropraktisk behandling, massage og øvelser godt til både migræne (reducerer antallet af anfald), spændingshovedpine og cerikogen hovedpine, men det der gør at vi ofte helt fjerner kroniske hovedpiner er, at vi behandler alle kroppens muskler og led samt rådgiver om andre ting som påvirker hovedpine som eksempelvis kost, stress og øvelser. Hvis du har lyst til at læse mere: http://www.fagligkongres.dk/media/1755/p1-klinisk-vejledning-hovedpine.pdf http://www.wfcsuggestedreadinglist.com/headache.html https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/neurologi/symptomer-og-tegn/hovedpine/

 

Online booking

Online booking

Bestil en tid direkte via vores online formular

Ring på tlf. 38 74 31 03

Ring på tlf. 38 74 31 03

Telefonen er åben mandag-torsdag 8-17 og fredag 8-13.

Her finder du klinikken

Find vej

Med tog eller metro
Klinikken er beliggende 1 minuts gang fra S-togsstationen/metro (Linie C og linie H/metro M1 og M2) i Vanløse.

I bil
Der er mulighed for parkering I Netto’s parkeringshus lige ved siden af klinikken.

Derudover er det også muligt at parkere i Kronens parkeringshus, lige ved siden af Vanløse station.

Bus
Bus 10, 12 og 142 stopper lige ud for klinikken eller ved Vanløse station.

Kontakt os

Kiropraktor|dk Vanløse
Jernbane Alle 34 , st
2720 Vanløse

[email protected]

CVR: 35045775

Du er altid velkommen til at lægge en besked på telefonsvareren, hvorefter vi vender tilbage så hurtig som muligt.
I tilfælde af ændret åbningstid vil dette fremgå af vores telefonsvarer.

Spørg vores kiropraktor om netop dine smerter