Kontakt os på tlf. 38 74 31 03

Kolik

baby med kolik græder

Hvad er kolik?

Kolik defineres som et rask barn, der har langvarige skrigeture eller uro i mere end 3 timer om dagen i mere end 3 dage om ugen.

Igennem mange år har man troet, at kolik hos babyer og spædbørn skyldes et umodent tarmsystem, som gav barnet ondt i maven. Nyere forskning har vist, at der ikke kun er én årsag til kolik, men der flere forskellige årsager.

De flere årsager til en kolik babys gråd, og kan overordnet inddeles i 3 grupper. Hos nogle babyer vil der dog være overlap i to eller alle tre grupper.

De tre grupper er:

·       Spændinger i muskler og led

·       Maveproblemer

·       Sensitivt nervesystem

En kolik baby kan græde på grund af smerter fra muskler og led, som er opstået under graviditeten eller i forbindelse med fødslen. Du kan læse mere om tegn på, at din baby har spændinger i muskler og led her.

Når et spædbarn spænder, vrider, krummer sig sammen og græder er vi tilbøjelige til at tro, at barnet har ondt i maven. Det behøver ikke være tilfældet, for det er også små børns måde at vise, at de er utilfredse og der er noget der generer dem. Du vil kunne se den samme reaktion hos en overtræt baby.

Luft i maven kan dog godt være årsagen til kolik. Vi ved, at problemer med at amme og bøvse kan give genererende luft i maven hos små børn. Hvis barnet ikke sutter godt brystet (pga. stramt tungebånd, spændinger i nakke og kæbe, dårlig lejring), så tager barnet for meget luft ind. Omvendt hvis barnet har svært ved at bøvse, så kommer der for meget luft, som skal passere igennem fordøjelseskanalen. Nedenfor ser du 4 forskellige bøvseteknikker, som du kan afprøve og se hvilken der virker bedst til dit barn.

Den klassiske bøvseteknik mod kolik

Den klassiske bøvseteknik

Bøvseteknik mod kolik - Løft barnet så kroppen strækkes

Løft barnet så kroppen strækkes

Bøvseteknik til kolik - lig på maven og stryg op og ned ad ryggen

Læg barnet på maven og stryg op og ned ad ryggen

bøvseteknik til kolik - Hold under barnets bryst og bøj selv frem og tilbage

Hold under barnets bryst og bøj selv frem og tilbage

Fordøjelsesproblemer kan også være årsagen til kolik og de kan skyldes dårlig bakterieflora og intolerance over for komælksallergi. Hvis du mistænker, at dit barn har ondt i maven, så start med at give det tilskud af mælkesyrebakterier (brug f.eks. D-dråber med tilsat mælkesyrebakterier). Hvis det ikke virker, så prøv at fjerne komælk fra barnets mælk (moderens kost eller modermælkserstatningen).

Den tredje årsag til en kolik babys gråd er et sensitivt nervesystem. Det kan være et spædbarn, som endnu har et lidt umodent nervesystem og derfor tager for mange stimuli ind i forhold til, hvor meget hjernen kan håndtere. Det resulterer i, at barnet bliver overstimuleret og træt og derfor opstår gråden. I denne gruppe kan der dog også være tale om, at barnet græder som reaktion på sine overtrætte og stresset forældre (det giver uro hos barnet) eller at forældrene har svært ved at tolke barnets signaler.

Du kan læse flere af vores tips og øvelser til kolik babyer og ondt i maven i vores online kursus ”Giv dit barn den bedste start”.

Lidt uden for de 3 kategorier er refluks, som resulterer i gråd hos spædbørn på grund af, at mælk og mavesyre skvulper op (gylp) i spiserøret. Læs mere om refluks.

Hvornår starter kolik?

Kolik starter typisk når barnet er 1-4 uger gammelt. Det er normalt, at man kan have et helt roligt barn de første 2-3 uger efter fødslen og herefter starter gråden pludselig.

Det er et kendt fænomen, at små babyer sover meget de første 2-3 uger. Nogle mener, at det skyldes, at barnet stadig har en masse beroligende hormoner i kroppen fra fødslen. Det er sandsynligvis også forklaringen på, at små børn ikke altid græder med det samme efter fødslen.

Kolik hos baby og spædbørn

Som forældre kan det være utrolig svært at vurdere, hvorfor et spædbarn græder meget. Derfor vil vi anbefale, at du som forældre til en kolik baby, starter med at kontakte din egen læge for at sikre dig, at dit barn får nok mælk (følger sin vægt- og vækstkurve) og generelt er i trivsel. Herefter bør du kontakte en børnekiropraktor, som kan undersøge, om dit barn har spændinger i muskler og led.

Hvis kolik hos baby og spædbørn skyldes smerter fra muskler og led, så vil den kiropraktiske behandling kunne reducere eller helt fjerne gråden.

I England blev der i 2007 lavet et studie, hvor man undersøgte effekten af kiropraktisk behandling til babyer og spædbørn med kolik. 104 spædbørn deltog i forsøget og de blev inddelt i 3 grupper:

 1. gruppe: Spædbørnene fik kiropraktisk behandling og deres forældre vidste det.
 2. gruppe: Spædbørnene fik kiropraktisk behandling men forældre vidste det ikke.
 3. gruppe: Spædbørnene fik ikke kiropraktisk behandling og forældrene vidste det ikke

Gennem 10 dage skrev forældrene ned, hvor meget deres babyer græd. Spædbørnene i gruppe 1 og 2 havde en reduktion på 3 timer mindre gråd, hvor gruppe 1 kun havde en reduktion på 1 time eller mindre gråd. Der var altså en gennemsnitlig reduktion på 2 timer mindre gråd efter 10 dage hos de børn der fik kiropraktisk behandling. Det er en væsentlig reduktion, især for forældre, som er presset over, at have en baby der græder meget.

I 2020 blev der foretaget et dansk studie af effekten af den kiropraktiske behandling til baby og spædbørn med kolik. Her blev 112 spædbørn inddelt som i gruppe 2 og 3 i det engelske studie. Her fandt man frem til, at de børn der græder rigtig meget, fik en væsentlig reduktion i gråd ved at få kiropraktisk behandling.

Fordi der ikke kun er én årsag til kolik hos baby og spædbørn, så er det også svært at lave gode studier af behandlingen af kolik. Det er også årsagen til at vi til behandling af kolik, bruger den kiropraktiske behandling samtidig med tiltag til at hjælpe barnets fordøjelse og nervesystem.

Hvis du er i tvivl om kiropraktisk behandling vil virke til dit barn, så er du velkommen til at ringe til os og bestille en tid til et gratis tjek, hvor vi undersøger, om dit barn har spændinger i kroppen.

Tegn på kolik

Symptomerne på kolik hos baby og spædbørn er hyppige og langvarige skrigeture. Desuden vil der også ofte ses:

 • Barnet trækker benene op under sig og krummer sig sammen.
 • Meget tarmluft, bøvsen og gylpen.
 • Forstyrret søvn, hvor barnet f.eks. sover uroligt eller vågner ofte
 • Gråden starter sen eftermiddag eller tidlig aften.
 • Barnet trøstes kun kortvarigt med sut, mad eller bevægelse.
 • Barnet vil hele tiden være på armen af forældrene.

Kolik smerter – hvad kan man gøre?

Hvis dit barn græder utrøsteligt, så er her et par tips til at berolige det:

 • Giv dit barn ro og tryghed ved at svøbe det eller bære det i en slynge tæt på kroppen. Se evt.  instruktion på YouTube. Hvis dit barn stadig er ked af det, så prøv at holde barnet i svøb mens du giver sut, taler beroligende og bevæger din krop i rolige 8-taller mens du vipper let op og ned. Hvis du har en stor træningsbold, så kan du også vippe op og ned på den.
 • Brug lyden ”white noise” til at skabe ro hos dit helt utrøsteligt barn. Lyden minder om den lyd det har hørt inde i livmoderen fra blod og blodkarrenes brusen. Du kan finde lyden på flere gratis apps og på YouTube.

Hvis du mistænker, at dit barn har fordøjelsesproblemer, så kan du starte med at give et tilskud af mælkesyrebakterier (probiotika). Du kan også overveje helt at fjerne mælk og mælkeprodukter fra kosten for at se, om dit barn muligvis kunne have en intolerance overfor mælkeprotein. Vi har skrevet mere om dette og giver flere tips til at fjerne luft i maven og mavesmerter i vores gratis online kursus Giv dit barn den bedste start.

Det er også værd at overveje, om dit barn kunne være lidt sensitivt og derfor tager flere indtryk ind end det kan håndtere. Måske oplever du, at dit barn reagerer med gråd efter at I har været ude i andre omgivelser eller blandt nye mennesker? Så kan det være, at du i en periode skal skærme dit barn lidt, så det får færre nye indtryk. Det gælder både nye omgivelser, mennesker dit barn ikke kender så godt samt for mange indtryk fra forskelligt legetøj (antal, farver og lyd).

Det vigtigste er dog at få startet med, at få løsnet eventuelle spændinger i muskler og led hos dit barn. Det hjælper dit barn til at slappe mere af, sove bedre, bedre fordøjelse, bedre sutteteknik og mindre luftslugning hvilket alt sammen ofte virker ret effektivt på et barn med kolik.

Hvis du gerne vil have flere tips og øvelser til dit barn, så har vi lige nu et gratis tilbud til dig og din mødegruppe.

Kolik flyer med tilbud til mødregrupper

Kolik behandling

Hvis en kolik baby har spændinger og låsninger i kroppen, så vil der som regel hurtigt ses en effekt af kiropraktisk behandling – også selvom gråden primært skyldes maveproblemer eller sensitivitet. Dog ses den største effekt, hvis barnet mest er i gruppe 1 (spædbarnet har smerter i muskler og led). Det er her vi oplever, at gråden helt forsvinder efter bare 1-2 behandlinger.

Vi anbefaler altid at få tjekket et barn som græder meget. Men sandsynligheden for at kiropraktisk behandling har god effekt øges, hvis fødslen kan beskrives med en af nedenstående:

 • Hurtig fødsel
 • Kejsersnit
 • Stjernekigger (født med ansigtet først)
 • Fødselsvægt over 4000 gram
 • Født med sugekop eller tang
 • For tidlig født
 • Langvarig fødsel
 • Sædestilling
 • Tvillinger, trillinger

Eller hvis der er symptomer som favoritside, luft i maven, dårlig søvn, gylp, c-form af ryggen, vil ikke ligge på maven eller eksponentiel god til at løfte hoved i maveliggende siden fødsel.

En kiropraktisk undersøgelse foregår meget blidt ved, at kiropraktoren gennemgår barnets led og muskler for at se, om der er nedsat bevægelse. Kiropraktoren tester for eksempel, hvor langt barnet kan dreje hovedet til siderne, og om benene kan bevæges uden barnet får ondt. Selve den kiropraktiske behandling er meget blid og uden ”knæk”. De eneste bivirkninger af kiropraktisk behandling hos børn, der er rapporteret i Danmark, er træthed og mindre lokal ømhed efter undersøgelsen. Du kan læse mere om hvordan vi behandler spædbørn her.

Online booking

Online booking

Bestil en tid direkte via vores online formular

Ring på tlf. 38 74 31 03

Ring på tlf. 38 74 31 03

Telefonen er åben mandag-torsdag 8-17 og fredag 8-13.

Her finder du klinikken

Find vej

Med tog eller metro
Klinikken er beliggende 1 minuts gang fra S-togsstationen/metro (Linie C og linie H/metro M1 og M2) i Vanløse.

I bil
Der er mulighed for parkering I Netto’s parkeringshus lige ved siden af klinikken. Det er tilladt at holde  1 timer gratis, men husk at stille p-skiven.

Derudover er det også muligt at parkere i Kronens parkeringshus, lige ved siden af Vanløse station. Der er tilladt at holde gratis i 2 timer, men husk at stille p-skiven.

Bus
Bus 10, 12 og 142 stopper lige ud for klinikken eller ved Vanløse station.

Kontakt os

Kiropraktor|dk Vanløse
Jernbane Alle 34, st
2720 Vanløse

[email protected]

CVR: 35045775

Du er altid velkommen til at lægge en besked på telefonsvareren, hvorefter vi vender tilbage så hurtig som muligt.
I tilfælde af ændret åbningstid vil dette fremgå af vores telefonsvarer.

Spørg vores kiropraktor om netop dine smerter