Kontakt os på tlf. 38 74 31 03

Spondylolistese

spondylolistese

 

”Spondyl” betyder ryghvirvel og ”olistese” at glide ud. Spondylolistese er altså navnet på en tilstand i ryggen, hvor en ryghvirvel er gledet væk fra sin normale position.

Hvad er spondylolistese/spondylolyse?

Spondylolistese er en fremadglidning af en ryghvirvel, som oftest ses i den nederste lændehvirvel. Der er to typer af spondylolistese. Den ene type skyldes et lille brud i den bagerste del af ryghvirvlen som gør, at den forreste del af ryghvirvlen kan glide frem. På billedet nedenfor viser den sorte streg bruddet i ryghvirvlen. Selve bruddet kaldes spondylolyse/arkolyse.

spondylolistese en ryghvirvlen glider frem

Spondylolyse er som sagt et brud i ryghvirvlen, men det reagerer ikke som en normal brækket knogle. Det vil sige, at der ikke opstår stærke smerter når bruddet opstår og bruddet heler ikke igen. I stedet kommer bruddet til at virke som et kunstigt led, hvor ryghvirvlens forreste del kan bevæge sig i forhold til den bagerste del.

Den anden type spondylolistese skyldes slidgigt og ses ofte hos ældre mennesker.

Please accept statistikker, markedsføring cookies to watch this video.

Hvordan får man spondylolistese/spondylolyse?

Spondylolistese med et lille brud i ryghvirvlen (spondylolyse), skyldes oftest en medfødt defekt i den bagerste del af ryghvirvlen, som gør knoglen mere udsat for at brække i det område. Dette brud ses derfor aldrig hos nyfødte, men hos 5% af børn på 5 år og hos 6% i befolkningen i al almindelighed. Spondylolyse ses ofte hos yngre mennesker som udsættes for et større stød eller vrid, f.eks. en gymnast. Det kan også skyldes gentagende små belastninger, som så skaber et træthedsbrud.

Spondylolistese uden et brud i ryghvirvlen er forårsaget af, at slidgigt i diskus- og ryghvirvel gør disse mere eftergivelige og derved tillader fremadglidning af en ryghvirvel.

Spondylolistese øvelser

Undgå bevægelser der gør ondt- især bagoverbøjning. Det gælder også ved øvelser. Al belastende sport skal undgås i starten.
Men husk, at som hos alle andre er fysisk aktivitet uundværlig! Afpasset individuelt skal der både trænes med at styrke, at strække ud og at træne koordination.

Her er et par øvelser, der ofte kan bruges i starten af behandlingen:

Hasestræk

Læg det ene ben strakt op på en stol. Bøj så roligt op og ned i det ben du står på, mens du svajer i lænden. Strækket skal mærkes bag på knæet. Skift så ben.

Stræk ryg- og sædemuskler

Lig på ryggen. Træk roligt begge knæ op mod brystkassen. Hold trykket lidt. Hver gang du ånder ud, kan du trykke lidt hårdere. Stop hvis det gør ondt ved korsbenet (længere nede end lænden).

Når der er blevet løsnet op i muskler og led omkring ryg og hofter, så er det vigtigt at få aktiveret core muskulaturen rundt om ryggen. Se vores online træning til dette: Stærk og smertefri lænd

Spondylolistese symptomer

Mange tilfælde er uden symptomer. Giver forskydningen symptomer, er det som regel smerte, stivhed og træthed som opleves i lænden. Smerterne trækker nogle gange ned i benene evt. med snurren, føleforstyrrelser og nedsat kraft. Det kan skyldes, at bruskskiven (diskus) mod en nabohvirvel bliver slidt pga. af den unormale belastning og der kommer så irritation af de nerver, der forlader ryggen mellem hvirvlerne.
Overbelastning er en vigtig faktor, da ryggen tåler mindre, hvor hvirvlen er forskudt.

For nogle er smerterne værst ved aktivitet som f.eks. stående og gående mens de lindres i siddende stilling.

Spondylolistese grader

Når man føler på ryggen, kan man gerne mærke et ”bump” i rækken af hvirvler ned gennem ryggen- én stikker mere ud i forhold til de andre. Røntgenundersøgelse kan stille den sikre diagnose, nemlig afsløre defekt i den bageste del af hvirvlen og forskydning af den forreste del. Samtidig vil man kunne se, om der er kommet slid i området. Man inddeler spondylolisteser i grad 1, 2, 3 og 4
afhængig af om forskydningen er ¼, ½, ¾, eller 100% i forhold til hvirvlen nedenunder. Graden af forskydning følger ikke alvorligheden af symptomer.

Hvordan diagnostiseres spondylolistese?

En erfaren kiropraktor vil ofte få mistanke om spondylolistese ud fra sygehistorie og undersøgelse. Hvis fremadglidningen er udtalt, vil man kunne se forandringer i ryggens naturlige krumninger.

En røntgenundersøgelse bruges til at stille diagnosen spondylolistese og til at måle graden af fremadglidning. Vi har røntgenapparat i klinikken og vil anvende det ved mistanke om spondylolistese/spondylolyse.

Hvis der ses spondylolistese/spondylolyse på røntgenbilledet, vil kiropraktoren lave det man kalder en funktionsoptagelse. Her tages et røntgenbillede af patienten i foroverbøjet stilling og et billede af patienten i bagoverbøjning. Herefter måles, om fremadglidningen er forøget i disse stillinger, da det kan have betydning for behandlingen.

Spondylolistese behandling

Hos mange med rygsmerter, er det ikke den forskudte hvirvel selv, der er årsag til smerterne. De kan opstå som et resultat af forkert belastning af leddene mellem korsben og hofteben under lænden (S-I leddene), i hvirvlerne højere oppe i lænden, spændinger i den omkringliggende muskulatur eller (ofte) en kombination af disse. Ved at behandle her og på den måde sørge for så normale forhold som muligt, kan det belastede område ved forskydningen så også blive aflastet. Personlig vejledning og rådgivning om øvelser hører også med. Det er sådan noget en kiropraktor beskæftiger sig med hver dag.
I sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt at operere. Det kan f.eks. gælde børn og teenagere med en forskydning på mere end 30-50%, da de ellers har risiko for forværring.

Online booking

Online booking

Bestil en tid direkte via vores online formular

Ring på tlf. 38 74 31 03

Ring på tlf. 38 74 31 03

Telefonen er åben mandag-torsdag 8-17 og fredag 8-13.

Her finder du klinikken

Find vej

Med tog eller metro
Klinikken er beliggende 1 minuts gang fra S-togsstationen/metro (Linie C og linie H/metro M1 og M2) i Vanløse.

I bil
Der er mulighed for parkering I Netto’s parkeringshus lige ved siden af klinikken. Det er tilladt at holde  1 timer gratis, men husk at stille p-skiven.

Derudover er det også muligt at parkere i Kronens parkeringshus, lige ved siden af Vanløse station. Der er tilladt at holde gratis i 2 timer, men husk at stille p-skiven.

Bus
Bus 10, 12 og 142 stopper lige ud for klinikken eller ved Vanløse station.

Kontakt os

Kiropraktor|dk Vanløse
Jernbane 34, st
2720 Vanløse

[email protected]

CVR: 35045775

Du er altid velkommen til at lægge en besked på telefonsvareren, hvorefter vi vender tilbage så hurtig som muligt.
I tilfælde af ændret åbningstid vil dette fremgå af vores telefonsvarer.

Spørg vores kiropraktor om netop dine smerter