fbpx
Kontakt os på tlf. 38 74 31 03

Spondylolistese

”Spondyl” betyder ryghvirvel og ”olistese” at glide ud. Spondyl-olistese er altså navnet på en tilstand i ryggen, hvor en hvirvel er gledet væk fra sin normale position.
Det ses oftest i den nederste lændehvirvel. Forskydningen skyldes, at den bageste del af ryghvirvlen er defekt og ikke kan holde hvirvlen på plads. Denne defekt ses aldrig hos nyfødte, hos 5% af børn på 5 år og hos 6% i befolkningen i al almindelighed. Omkring 6% af den voksne befolkning i USA får spondyl- olistese (altså forskydning) på et tidspunkt, flere kvinder og ældre. Hos professionelle rugby spillere gælder det for mere end 15%.

Årsag

Defekten i den bageste del af hvirvlen skyldes formodentlig overbelastning i forbindelse med en medfødt svaghed.

Synptomer

Mange tilfælde er uden symptomer. Giver forskydningen symptomer, er det første, man ser, lændesmerter. Smerterne trækker nogle gange ned i benene evt. med snurren, føleforstyrrelser og nedsat kraft. Det kan skyldes, at bruskskiven (diskus) mod en nabohvirvel bliver slidt pga. af den unormale belastning og der kommer så irritation af de nerver der forlader ryggen mellem hvirvlerne
Overbelastning er en vigtig faktor, da ryggen tåler mindre, hvor hvirvlen er forskudt.

Diagnose

Når man føler på ryggen, kan man gerne mærke et ”bump” i rækken af hvirvler ned gennem ryggen- én stikker mere ud i forhold til naboen end de andre. Røntgenundersøgelse kan stille den sikre diagnose, nemlig afsløre defekt i den bageste del af hvirvlen og forskydning af den forreste del. Samtidig vil man kunne se, om der er kommet slid i området. Man inddeler spondylolisteser i grad 1, 2, 3 og 4
afhængig af om forskydningen er ¼, ½, ¾, eller 100% i forhold til hvirvlen nedenunder. Graden af forskydning følger ikke alvorligheden af symptomer.

Behandling

Hos mange med rygsmerter, er det ikke den forskudte hvirvel selv, der er årsag til smerterne. De kan opstå som et resultat af forkert belastning af leddene mellem korsben og hofteben under lænden (S-I leddene), i hvirvlerne højere oppe i lænden, spændinger i den omkringliggende muskulatur eller (ofte) en kombination af disse. Ved at behandle her og på den måde sørge for så normale forhold som muligt, kan det belastede område ved forskydningen så også blive aflastet. Personlig vejledning og rådgivning om øvelser hører også med. Det er sådan noget, en kiropraktor beskæftiger sig med hver dag.
I sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt at operere. Det kan fx gælde børn og teenagere med en forskydning på mere end 30-50%, da de ellers har risiko for forværring.

Forebyggelse

Den medfødte tilbøjelighed kan man ikke gøre noget ved. Det går bedre, når det gælder ens aktiviteter. Især så længe man vokser, bør man passe på med samme form for belastning længe ad gangen. Skift fx mellem gymnastik, svømning og cykling. Vægtløftning, andre tunge løft og børn hører ikke sammen.

Hvad kan du selv gøre hvis du har spondyl-olistese

Undgå bevægelser der gør ondt- især bagoverbøjning. Det gælder også ved øvelser. Al belastende sport skal undgås. Man vil ofte være svajrygget, så pas på med høje hæle. Lad være med at løfte tungt.
Men husk at som hos alle andre er fysisk aktivitet uundværlig! Afpasset individuelt skal der både trænes med at styrke, at strække ud og at træne koordination. Også her vil træning på et vippebræt kunne være gavnlig.

Her er et par øvelser, der ofte kan bruges:

Hasestræk
Læg det ene ben strakt op på en stol. Bøj så roligt op og ned i det ben du står på, mens du svajer i lænden. Strækket skal mærkes bag på knæet. Skift så ben.

Stræk ryg- og sædemuskler
Lig på ryggen. Træk roligt begge knæ op mod brystkassen. Hold trykket lidt. Hver gang du ånder ud, kan du trykke lidt hårdere. Stop hvis det gør ondt ved korsbenet (længere nede end lænden).

Overbevægelige led

Hele vores eksistens er afhængig af bevægelse. Uden bevægelse ingen vejrtrækning, intet hjerteslag og ingen aktivitet i muskler og led. Efter blot få dages sengeleje, kan man måle, at vægten af vores muskler begynder at falde, og de fleste har set hvordan en arm eller et ben ser ud efter at have været i gips en række uger. Som altid er der imidlertid tale om en balancekunst, ikke for meget og ikke for lidt.
En af kiropraktorens vigtigste opgaver, er at sørge for at vores led bevæger sig korrekt. I princippet kan led bevæge sig for lidt, tilpas eller for meget. Nogle gange kan der også være tale om en bevægelighed der er tilpas i størrelsen, men bliver udført forkert.

Led der bevæger sig for lidt

Langt størstedelen af de patienter kiropraktoren ser, behandles for nedsat bevægelighed i et eller flere led. Dette kan fx skyldes en fastlåsning i selve leddet, eller være et resultat af for korte, svage eller for stive muskler. Behandlingen rettes derfor ofte både mod muskler og led.

Led der bevæger sig korrekt

Led der bevæger sig som de skal vil, hvis de da ikke fejler noget helt andet, ikke have behov for hverken kiropraktisk, eller nogen anden form for behandling.

Led der bevæger sig for meget

Hos en lille gruppe mennesker, kan der optræde led der er overbevægelige. Hvis det forekommer i tre eller flere led siger man personen er hypermobil. Mellem hver 10. og hver 20. kvinde har en vis grad af overbevægelige led, mens det sjældnere ses hos mænd. Risikoen for at der opstår gener falder med alderen, efterhånden som man bliver stivere i leddene.
Den unormale store bevægelighed kan være medfødt eller opstået i barndommen eller senere. Nogle gange optræder den generelt i alle led, men ofte ses den kun i et bestemt område eller et enkelt led.

Undersøgelse

En vigtig del af kiropraktorens undersøgelse er den såkaldte bevægelses-palpation. Ved denne undersøgelse kontrolleres bevægeligheden i et led ved at én knogle på hver sin side af leddet berøres, samtidig med at leddet bevæges i forskellige retninger. Man kan så bedømme om leddet bevæger sig for lidt, for meget eller korrekt.
Mennesker med generelt overbevægelige led vil ofte kunne overstrække albuen eller knæet til over 180 grader, nå gulvet med flade hænder og strakte ben, og fx kunne trykke den strakte tommelfinger helt ind, så den rør underarmen.

Behandling

De fleste med rygsmerter har nedsat bevægelighed i et eller flere led. Omkring en fastlåsning vil der tit være andre led der bevæger sig for meget, for at afhjælpe den generelle stivhed. Disse overbevægelige led kan så blive belastet på en sådan måde, at de begynder at gøre ondt. Ved at frigøre de fastlåste led det korrekte sted, med den rette kraft, i den rigtige retning, aflastes de overbevægelige led, der altså på denne måde får mulighed for at kunne komme til at fungere normalt igen. Samtidig er der ofte spændte og ømme muskler involveret. De behandles så også, efter behov.
I andre tilfælde bruger man en behandlings-teknik, hvor patient og kiropraktor trykker mod hinanden på det involverede område uden der opstår nogen bevægelse. Nogle af patientens muskler vil så slappes af, mens andre vil styrkes. Behandlingen kan også frigøre fastlåste led. Senere kan behandlingen ofte erstattes af, at patienten selv laver isometriske øvelser- musklerne aktiveres, som lige beskrevet, uden der opstår nogen bevægelse.
Ved visse medfødte sygdomme i bindevævet, har man overbevægelige led i hele kroppen. Disse mennesker forstuver lettere deres led, og kan ikke behandles.

Forebyggelse

Overbelastning af led og muskler hos børn og unge, der ikke er fuldt udvoksede, er på mange måder farlig, og kan bl.a. føre til unormal stor bevægelighed i leddene. Det kan være gymnasten der overstrækker sig gang på gang, eller den der får et ustabilt led, efter et ledbånd har været beskadiget. Risikoen for slidgigt i de involverede led kan også forøges. Generelt bør man undgå at komme helt ud i ydderstillinger, hvis man er hypermobil.

Og så er der nogle der tror, man selv kan afhjælpe rygsmerter ved at lave bevægelser der medfører “knæk” i ryggen. Dette er usundt. Ligeom det svageste led i en kæde vil knække først, vil de led der bevæger sig mest også “knække” først . De kan så blive endnu mere bevægelige og vanen kan i sidste omgang føre til overbevægelige led. Så lad være! De små “knæk” der kan komme, når man laver øvelser på korrekt måde eller bevæger sig normalt omkring, behøver man ikke bekymre sig om.

Konklusion

Til sidst er det vigtigt at slå fast, at den gamle myte om at man skulle kunne få løse led af kiropraktisk behandling, ikke er korrekt. Den kiropraktiske behandling af led går jo netop ud på at få led der bevæger sig for lidt til at bevæge sig mere normalt. Det kan så aflaste andre led, der måske har bevæget sig for meget. Patienter med overbevægelighed i et enkelt område eller et enkelt led, kan altså ofte have meget glæde af kiropraktisk behandling.

Online booking

Online booking

Bestil en tid direkte via vores online formular

Ring på tlf. 38 74 31 03

Ring på tlf. 38 74 31 03

Telefonen er åben mandag-torsdag 8-17 og fredag 8-13.

Her finder du klinikken

Find vej

Med tog eller metro
Klinikken er beliggende 1 minuts gang fra S-togsstationen/metro (Linie C og linie H/metro M1 og M2) i Vanløse.

I bil
Der er mulighed for parkering I Netto’s parkeringshus lige ved siden af klinikken. Det er tilladt at holde  1 timer gratis, men husk at stille p-skiven.

Derudover er det også muligt at parkere i Kronens parkeringshus, lige ved siden af Vanløse station. Der er tilladt at holde gratis i 2 timer, men husk at stille p-skiven.

Bus
Bus 10, 12 og 142 stopper lige ud for klinikken eller ved Vanløse station.

Kontakt os

Kiropraktor|dk Vanløse
Jernbane 34, st
2720 Vanløse

[email protected]

CVR: 35045775

Du er altid velkommen til at lægge en besked på telefonsvareren, hvorefter vi vender tilbage så hurtig som muligt.
I tilfælde af ændret åbningstid vil dette fremgå af vores telefonsvarer.

Spørg vores kiropraktor om netop dine smerter