Kontakt os på tlf. 38 74 31 03

Iskias

Iskiasnerven – hvad er iskias?

Iskias er navnet på de 2 største nerver vi har- en i hver side. De udspringer i lænden og går ned gennem baller og ben, hvor de forgrener sig til læg og fod. Hvor de er tykkest har de en diameter som en lillefinger.
I daglig tale er iskias imidlertid en slags fællesnævner for smerter der ofte trækker fra lænd og balle ned i benet, tit bag på låret, i knæhasen, læg, hæl og evt. videre ud i foden fx til storetåen.
Smerterne i iskias vil nogle gange blive værre, når man ligger på ryggen og en anden person løfter ens ben strakt.

Smerter i iskiasnerven

I langt de fleste tilfælde skyldes smerter i iskiasnerven problemer i led og/eller muskler. Symptomerne vil så typisk ændres afhængigt af hvilke bevægelse man laver, eller hvilke stillinger man er i – fx lette når man går og forværres når man sidder.
I meget sjældne tilfælde kan årsagen feks. være infektion, kræft eller en blodprop i benet.

De almindeligste ledproblemer er fastlåsninger i lænden eller SI-leddene – de led der findes på højre og venstre side af korsbenet under lænden.
Andre gange er hofte eller knæ involveret.

Diskusprolaps, eller forstadier til prolaps, i lænden kan også ofte give smerter i iskiasnerven – så er smerterne tit værre i ben end i lænd.
Det kan forsnævring i lænden som påvirker rygmarven eller nerven der forlader ryggen også. Det kaldes en stenose og ses oftest hos mennesker over 50.

Muskelspændinger i lænd eller balle kan også påvirke iskiasnerven, så man får smerter i lænden og ned i benet.

I mange tilfælde skyldes iskias en kombination af problemer i flere forskellige led og muskler.

 

Please accept statistikker, markedsføring cookies to watch this video.

Iskias symptomer

Det man føler afhænger af hvorfra symptomerne kommer. Her er en række almindelige årsager.

Symptomer fra diskusprolaps

Mindst 35% af alle raske personer har en diskusprolaps uden at mærke noget som helst til det. Hvis en diskusprolaps giver symptomer, afhænger symptomerne af hvilke nerverødder den trykker på eller irriterer. Er der f.eks. tale om en diskusprolaps i lænden, der trykker på den første korsbensnerve på højre side, vil det typisk medføre at refleksen i højre hæl er væk, følesansen på ydersiden af højre fod er nedsat, og det kan være svært at komme op på tæerne på højre fod på grund af kraftnedsættelse i lægmusklerne, samt smerter i lænden og ned i benet. Tit oplever man en isnenede, brændende, prikkende eller sovende fornemmelse. Hvis det er mere alvorligt, kan der optræde lammelser og følelsesløshed og manglende kontrol over vandladning og afføring.

Symptomer fra et SI-led

En typisk patient med smerter fra et SI-led halter når han skal gå. Når han skal sidde, har han mere vægt på den ene balde en den anden. På den måde bliver det SI-led der giver symptomer aflastet. Når man spørger hvor det gør ondt, peger han direkte på den ene SI-led og nogle gange også frem i lysken, ned over balden eller give smerter i låret foran. Smerterne strækker sig sjældent længere ned end knæet. De forværres når han skal gå op ad trappe eller rejser sig fra en stol efter at have siddet i længere tid. Benet føles nogle gange tungt eller svagt.

Symptomer fra forsnævring i lænden

Forsnævring i lænden som påvirker rygmarven eller nerven der forlader ryggen medfører tit en følelse at træthed og svaghed i ryg og især ben. Der kan også være føleforstyrrelser, nedsat muskelkraft og smerter i benene. Symptomerne forværres, når man har gået og aftager igen efter man har holdt hvil. Det kan også være tilfældet ved kredsløbsforstyrrelser i benene, men de forværres når man cykler- det gør de ikke ved forsnævring i lænden.

Symptomer fra et hofteled

Fungerer samspillet mellem muskler og hofteled ikke som det bør, vil det ofte gøre ondt, når man går (især på hårdt underlag), når man skal stå i længere tid og når man ligger på den dårlige hofte. Ellers lindrer det at ligge.
Smerten føles tit i lænden eller hoften og stråler nogle gange ned i lyske og lår til knæet. Undertiden er der kun smerter i lænd eller knæ!

Symptomer fra knæet

Symptomer fra knæet kan trække både højere op og længere ned i benet. De forværres ofte, når man sidder i hug, går på trapper eller rejser sig efter at have siddet længe. Det er generelt godt for knæene at cykle og svømme.

Symptomer fra piriformis-musklen

Piriformis musklen (”den pæreformede muskel”) strækker sig fra forsiden af korsbenet, bagest i bækkenet under lænden, gennem bækkenet til det store knoglefremspring øverst og yderst på lårbenet. På sin vej gennem bækkenet passerer den iskiasnerven på nært hold og irriterer den nogle gange. Det kan fører til symptomer der ligner dem der kan komme fra underliv, urinveje eller tarm. Ofte vil der være iskiaslignende smerter ned i benet, evt. med en sovende fornemmelse eller nedsat følsomhed. Symptomerne vil næsten altid føles omkring balle, hofte og SI led. Tit føles det også på bagsiden af lår, læg og hæl. Det kan være svært at skelne mellem symptomer der stammer fra piriformis. og de, der stammer fra en diskus i lænden. Vi har en piriformis muskel i hver side.

Symptomer fra psoas-musklen

Psoas-musklen strækker sig fra det nederste af brysthvirvelsøjlen og hele lænden ned gennem bughulen til lårbenet. Vi har en psoas-muskel i hver side. Smerter fra psoas vil oftest mærkes i lysken, men kan også stråle ud til lænd og korsben, til underliv eller ned foran på låret. smerterne bliver ofte værre, når man går på trapper.

Behandling

Det primære er altid, når det er muligt, at koncentrere sig om at behandle årsagen og ikke kun symptomet. Behandlingen varierer altså afhængig af årsagen. I de her beskrevne tilfælde vil behandlingen have til formål, at få muskler og led til at fungere optimalt. Det er det f.eks. en kiropraktor beskæftiger sig med.

Online booking

Online booking

Bestil en tid direkte via vores online formular

Ring på tlf. 38 74 31 03

Ring på tlf. 38 74 31 03

Telefonen er åben mandag-torsdag 8-17 og fredag 8-13.

Her finder du klinikken

Find vej

Med tog eller metro
Klinikken er beliggende 1 minuts gang fra S-togsstationen/metro (Linie C og linie H/metro M1 og M2) i Vanløse.

I bil
Der er mulighed for parkering I Netto’s parkeringshus lige ved siden af klinikken.

Derudover er det også muligt at parkere i Kronens parkeringshus, lige ved siden af Vanløse station.

Bus
Bus 10, 12 og 142 stopper lige ud for klinikken eller ved Vanløse station.

Kontakt os

Kiropraktor|dk Vanløse
Jernbane Alle 34, st
2720 Vanløse

[email protected]

CVR: 35045775

Du er altid velkommen til at lægge en besked på telefonsvareren, hvorefter vi vender tilbage så hurtig som muligt.
I tilfælde af ændret åbningstid vil dette fremgå af vores telefonsvarer.

Spørg vores kiropraktor om netop dine smerter