Kontakt os på tlf. 38 74 31 03

Kæben

kvinde med spændinger i kæben

Kæbe spændinger

Kæben består af to led, som er placeret foran hvert sit øre. De to led virker som et led og det betyder, at hvis et led er spændt, stift eller låst så kommer det andet led på overarbejde. De 2 led er ligesom to venner, som altid forsøger at hjælpe hinanden. Hvis den ene ikke kan så meget, så prøver den anden at arbejde dobbelt så hårdt. Resultatet kan være en spændt kæbe og du vil mærke, at musklerne i din kæbe føles hårde og knudret. Spændinger i kæben kan også skyldes, at du går og spænder i musklerne i løbet af dagen eller skærer tænder om natten.

Hvordan føles spændinger i kæben?

Omkring kæbeleddet kan der være tale om:

·       Spændinger i kæben

·       munden kan ikke åbnes højt nok

·       munden åbner skævt

·       kæben låser

·       kæben klikker eller knaser

·       smerte i den ene side af ansigtet, når kæben bevæges

·       smerte omkring øret

·       ømhed over kæbeled eller muskler

·       man skærer tænder

·       biddet passer ikke

·       smerte når tygger

Længere væk fra kæberne kan der være tale om:

·       ømhed og spændinger i nakke og skulder

·       hovedpine i tindingen, spændingshovedpine eller migræne

·       smerter fra kæbe til nakke

·       smerter eller kimen i øret

·       problemer med holdning

·       svimmelhed eller kvalme

·       smerter i ryggen

Hvorfor klikker min kæbe?

Hvis din kæbe knækker eller klikker, så skyldes det ofte, at kæben er spændt og bevæger sig forkert. Prøv at teste hvordan din kæbe bevæger sig foran et spejl. Se på din hage når du åbner munden. Måske kan du se, at hagen bevæger sig lidt mere til den ene side? Samtidig med du åbner munden hører du måske også din kæbe klikke. Hvis hagen bevæger sig lidt til den ene side og du hører en knæklyd, så er det tegn på, at du har spændinger i kæben og den vil have godt af at blive løsnet.

De fleste tror, at lyde fra kæben i form at knæk, knas eller klik skyldes slidgigt i kæben. Det er ikke korrekt. Lyden opstår på grund af bruskskiven inde leddet bevæges forkert i forhold til resten af kæbeleddet. Bruskskiven halter ligesom efter kæbens bevægelser, og når skiven smutter på plads er det, at knækket opstår. Det er altså helt ufarligt.

Hvorfor gør min kæbe ondt?

Problemer i kæbeleddet kan skyldes spændinger i muskler eller led i en eller begge kæbeled. Vi ser ofte kæbespændinger som skyldes en låst nakke (så kommer kæben til at bevæge sig forkert), dårlig holdning med svage muskler i nakken, stress og tandproblemer. Tandproblemer kan skyldes fyldninger eller kroner som ikke er tilpasset korrekt og derfor vil tænderne hele tiden søge efter at ”gå i hak” om natten. 

Hvis kæbeleddet har været belastet i længere tid, så kan smerterne også stamme fra en lille bruskskive inde i selve leddet. 

Spændinger i kæben om natten

Hvis du vågner op med spændinger i kæben om morgenen, kan det skyldes, at du ligger og skærer tænder om natten eller at din hovedpude trænger til at blive skiftet ud. Læs mere om valg af hovedpude her: Hvordan vælger jeg den rigtige hovedpude.

Spændingerne kan også skyldes, at du skærer tænder og I det tilfælde kan det hjælpe at afspænde kæben med lidt massage inden natten eller med en bideskinne hos tandlægen.

Behandling

Som altid bør en behandling, hvor det er muligt, rettes mod årsag og ikke symptom. Tandlægen vil nogle gange være med inde i billedet, mens kiropraktoren kan tage sig af problemer i muskler og led i f.eks. kæbe, nakke og ryg.

Kæbe træning

Åbn munden halvt og prøv at åbne den yderligere, mens du med en hånd skubber op under kæben med lige så stor kraft- kæben bevæges altså ikke. Hold trykket ca. 10 sekunder og gentag gerne mange dagligt. Denne øvelse virker afslappende på musklerne der åbner munden.
Åbn munden halvt og prøv at lukke den mens du med en pegefinger på tværs over hagen hiver ned med lige så stor kraft – kæben bevæges altså ikke. Hold igen trykket ca. 10 sekunder og gentag gerne mange dagligt. Denne øvelse virker afslappende på lukkemusklerne.

Husk også at forsøge aktivt at holde øje med om din kæbe spænder op i løbet af dagen. Man får lettest kæben i en normal afslappet stilling ved at gentage for sig selv: ”Hold læberne sammen, men tænderne adskilte”. Hvis tungen hviler på bagsiden af fortænderne slapper kæbemusklerne af.

Hvis du har meget ondt i kæberne, kan det nogen gange hjælpe at holde en pause fra tyggegummi og hårde fødevarer som eksempelvis gulerødder.

Please accept statistikker, markedsføring cookies to watch this video.

Online booking

Online booking

Bestil en tid direkte via vores online formular

Ring på tlf. 38 74 31 03

Ring på tlf. 38 74 31 03

Telefonen er åben mandag-torsdag 8-17 og fredag 8-14.

Her finder du klinikken

Find vej

Med tog eller metro
Klinikken er beliggende 1 minuts gang fra S-togsstationen/metro (Linie C og linie H/metro M1 og M2) i Vanløse.

I bil
Der er mulighed for parkering I Netto’s parkeringshus lige ved siden af klinikken.

Derudover er det også muligt at parkere i Kronens parkeringshus, lige ved siden af Vanløse station.

Bus
Bus 10, 12 og 142 stopper lige ud for klinikken eller ved Vanløse station.

Kontakt os

Kiropraktor|dk Vanløse
Jernbane Allé 34, st.
2720 Vanløse

[email protected]

CVR: 35045775

Du er altid velkommen til at lægge en besked på telefonsvareren, hvorefter vi vender tilbage så hurtig som muligt.
I tilfælde af ændret åbningstid vil dette fremgå af vores telefonsvarer.

 

Spørg vores kiropraktor om netop dine smerter