Kontakt os på tlf. 38 74 31 03

Undgå skader ved havearbejde

Undgå skader ved havearbejde

Inden du går i haven

Tag varmt tøj på der dækker hele ryggen. Hvis kroppen bliver kold eller afkølet, er den mere udsat for forstrækninger og overbelastning.

Opvarmning mindsker også risikoen for skader, og den er derfor vigtigt inden selve havearbejdet. Hvis du starter med noget let havearbejde, kan du betragte det som din opvarmning, men den kan også bestå af en gåtur/cykeltur eller strækøvelser.

Selve havearbejdet

5 gode råd til at undgå skader, når du arbejder i haven

PAUSER!Det vigtigste råd til at undgå skader er at holde pauser og variere arbejdet. Du kan variere mellem det lette og tunge arbejde ved eksempelvis at grave lidt, rive lidt, luge lidt og så slutte af med at klippe lidt grene.

Undgå foroverbøjning

Undgå at bøje dig forover når du skal luge, grave og løfte. Bøj i stedet i knæene så du skåner lænden.

Stræk ryggen i bagoverbøjning

Hvis du alligevel kommer til at stå for længe foroverbøjet og begynder at mærke lidt træthed i lænden, så er det en god idé at strække ryggen i bagoverbøjning. Det gør du ved at placere hænderne på lænden og bøje bagover 5-10 gange. Generelt er dette en god øvelse at lave ofte, mens du er i haven.

Undgå vrid i ryggen

Når du løfter, graver og klipper hæk skal næsen pege samme vej som fødderne. Normalt kan ryggen sagtens tåle vrid, men hvis det sker samtidigt med, at man bærer noget tung vægt i hænderne, så er det meget belastende for ryggen.

De rette redskaber

Ved havearbejde et det desuden vigtigt, at redskaberne er lette og har tilstrækkelige lange skafter, således at det ikke er nødvendigt at bøje i ryggen.

 

Efter havearbejde

Når du er færdig med havearbejdet, så er det godt at slutte af med strækøvelser for alle de store muskler i kroppen.

 

Hvis du får ondt

Det er vigtigt at stoppe med det samme, hvis du mærker stivhed, mindre ømhed eller smerte i nakke, skuldre eller ryggen.

Hvis du får ondt, så start med at bruge is i stedet for varme. Ved akutte skader er det bedste altid at ligge en ispose på området (med et viskestykke omkring) i 15-20 minutter og gentag hver time indtil smerten begynder at aftage. Derudover kan en lille gåtur nogle gange løsne spændte muskler og led. Er det kraftige og vedvarende smerter, så søg professionel behandling.